Krenuli smo na Divčibare, ali smo usput otkrili jedno sjajno mesto.

Krenuli smo na Divčibare, ali smo usput otkrili jedno sjajno mesto.
02.10.2019

Stvarno je tako bilo.

Na putešestvijama po Srbiji, rešili smo da jedan dan posvetimo Divčibarama. Što se kaže - tu su nam. Na sat i po od Beograda. Dan super. Sunce blago, priroda bujna i raskošna. Uslovi ko stvoreni. Pogledamo mapu malo bolje i shvatimo da je nešto pre Divčibara domaćinstvo Milje Obradović.

 

Miljina zimnica je bogata i raznovrsna. Različiti sokovi, džemovi, slatka ali i marinirane pečurke

Pogled na domaćinstvo Ognjište Milje Obradović

Sad, o njima smo čuli puno lepih reči: gostoljubivi, pravi domaćini, uslužni prema gostima, a Milja vrsna kuvarica. Uža specijalnost: sačevi.

I tako. Krenemo ka tamo, pa ćemo usput svratiti.

I zaista, na pola sata od Valjeva, skretanje sa glavnog puta i putokaz ka Obradovićima. Već na prilazu shvatismo da se stvarno radi o prizorima kao sa obronaka Alpa. Sve pošumljeno, mešovita četinarska i listopadna šuma, a okolo padine Maljena. Na samoj kapiji čuje se klepet zvona i najednom ukaza se krava što mirno pase i nastavlja da zvoni.

Na ulazu, sačekala nas je Milja. Vedar osmeh, srdačna i sa toplom dobrodošlicom. Razumeli smo odmah zašto je gosti toliko hvale. Dok nas nudi da sednemo, donosi nam kafu i poslužuje sa sokovima koje sama pravi. 100% voće, čista pasterizacija i 0% konzervans. Kajsija, malina, kupina, jagoda...šta vam već padne na pamet. A ukus je stvarno nešto posebno! Na vreli letnji dan, čini se, valja doći samo zbog čaše ovog hladnog blaga. Dok se mi tako oduševljavamo, ona vadi neke interesantne teglice iz gajbe. Nabraja redom zimnicu, ali posebno zanimljivo deluju specijaliteti od mariniranih gljiva: vrganji, lisičarke, crne trube... Potvrđuje da je poznata i po sačevima koje pravi na posebna način. Pokušavamo da isčačkamo kako, ali ona se samo šeretski smeška i mudro krije recepturu od nas.

Miljina zimnica je bogata i raznovrsna. Različiti sokovi, džemovi, slatka ali i marinirane pečurke

Miljina zimnica je bogata i raznovrsna. Različit sokovi, džemovi, slatka ali i marinirane pečurke

Dođe na red i upoznavanje sa domaćinstvom. Ubrzo saznajemo da sve što nude gostima, sami proizvodie Svako jutro, sveže mleko. Tek pomuženo. Sir i kajmak se podrazumevaju. Ovde je trava posbno jaka, pa mlečni proizvodi imaju izrazito pun ukus. Nešto dalje su bašta i plastenik, opet sve sveže i bere se tik pred ručak. A iza bašte - ribnjak. Koristi vreme dok je sa nama da nahrani ribu. I stvarno na svaki dodir hrane, voda kao da vri. Ribnjak bogat i raznolik. Kaže sve je to za goste. Po želji.

Dvorište sa kamenim pločama i starinskom drvenom kapijom

Dvorište sa kamenim pločama i starinskom drvenom kapijom

U samom dvorištu nekoliko objekata. Jedan, nešto stariji sa kamenom osnovom, ali u dobrom stanju je posebno zanimljiv. Zavirismo unutra, a tamo, pravi etno muzej. Stara kuća, ognjište, stari kreveti, autentično pokućstvo sa početka XX veka. Ovde je nekada Miljin muž smišljao i recitovao pesme na okupljanima i svetkovinama sa gostima. 

Ovde je nekada Mile Obradović recitovao i smišljao pesme svojim gostima

Ovde je nekada Mile Obradović recitovao i smišljao pesme svojim gostima

Stara kuća sa kamenim prizmljem u kojoj se nalazi pravi mali etno muzej

Stara kuća sa kamenim prizmljem u kojoj se nalazi pravi mali etno muzej

Koliko u Obradovićima vode računa o zdravom načinu života, govori i činjenica da se svake godine, prvog vikenda juna ovde održava manifestacija "Lekovitim stazama Valjevskih planina" koja okuplja brojne posetioce, planinare i ljubitelje prirode. Tad se uči i prikuplja brojno lekovito bilje ovih krajeva. Odmah pored domaćinstva je i Bukovska reka. Planininski tok sa nekoliko lepih virova zgodnih za kupanje. Voda je veoma čista, što i ne čudi, budući da upravo ona, nešto kasnije čini poznatiju reku Gradac.

Kupanje u Bukovkoj reci

Kupanje u Bukovskoj reci pored kuće

Opet u priči čujemo da je puno gostiju iz Vojvodine i Beograda koji ovde često dolaze da uživaju u ovim blagodetima. Imaju mogućnosti za dodatne sadržaje u samom domaćinstvu, ali se rado upute ka Valjevu na dodatne izlete ili na obližnje Divčibare. Na koje mi na kraju nismo ni stigli od svog razgovora, obilazaka i domaće klope. Sa Miljom možete u berbu lekovitog bilja ili gljiva. Sebi za zalihe naravno. Možete pokupiti neke starinske i autentične recepte, ili prosto uživati u hrani koju vam ona priremi. 

I nemojte kao mi - da ne dođete na te Divčibare. Potpuno je ok plan da se udobno smestite kod Milje, u njeno domaćinstvo Ognjište, a onda tokom dana volj vam priroda u njenom okruženju, volj na Divčibare, Maljen, valjevski kraj ili gde god već poželite. Mogućnosti su različite.