Kuća Čolovića

  • Vrsta smeštaja:Turistički objekat
  • Oblik turizma:Seoski turizam
  • Vrsta ponude:Smeštaj i usluži. hrane i pića
  • Raspoloživost:Radi cele godine
  • Noćenje sa dor.:30
  • Polupansion:40
  • Pun pansion:45
  • Ručak za grup. dnev. posete (po osobi):15
Cena: 30Noćenje sa dor.

Kuća Čolovića predstavlja jedinstven spoj modernog i tradicionalnog imanja u srcu Šumadije sa tradicijom starom više od 200 godina.

Po mišljenju mnogih posetilaca kao i stručnjaka za turizam i istorijsko-kulturno nasledje, ovo je jedinstven ambijent koji izgleda nema konkurenciju na tzv. etno-turističkoj karti Srbije. A Šumadije – svakako.

U jedinstvenom skladu, a na istom mestu smešteno je u tri kružna dvorišta čitav niz starih kuća, konaka, vajata, mlekara, ambara, pratećih objekata, kačara, starih košnica, novih građevina, koje sačuvane u svom originalnom izgledu predstavljaju unikatni spomenik istorije, kulture i života jedne tradicionalne srpske porodice.

Najznačajnija je tzv. Stara Kuća, gradjena s početka XIX veka, odmah po Prvom ustanku, u kojoj se nalazi jedno od najstarijih, sačuvanih ognjišta u Srbiji, zbog čega je ovaj objekat predložen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevca – da dobije status muzeja, tj. spomenika.

Na razmaku od samo dve lipe, nalazi se tzv. Nova kuća iz 1900-te, ukupnog stambenog prostora oko 400m2, renovirana tokom 2010-te. U donjem delu, u prizemlju, veštim spojem raskošnog ambijenta s kraja XIX veka, originalnim delovima nameštaja, očuvanim istorijski važnim familijarnim dokumentima, trofejima, unikatima, reklamama, retkim fotografijama, napravljen je pravi mali ambijentalni raj u spoju sa savremeno opremljenim prostorom, modernom kuhinjom i verandom sa pogledom na staru kuću.

Potkrovlje je adaptirano u nekoliko lepih, modernih apartmana, sa saunom i ateljeom kao društvenim prostorom.

U delu dvorišta, nalazi se bazen 9 x 4,5 metara, snabdeven uređajem za protivstrujno plivanje, jakuzi masažerima, kao i mini-teretana... 

Tip domaćinstva: Turističko

Kategorija: 4

Karakteristično za ponudu

Među brojnim eksponatima ističu se fotografija čukun dede braće Čolovića iz 1865. godine, rad znamenitog Anastasa Jovanovića, čija se kopija nalazi u Arhivu Narodnog muzeja u Beogradu i smatra se jednim od najstarijih portreta u nas, do danas sačuvanih, kao i spektakularno platno “Srpska Gernika” ("Serbian Guernica") znamenitog Skandinavskog slikara brazilskog porekla Hose Vasconcellosa (2,30m x 1,40m) posvećeno Srbiji i familiji Čolović.

Jezici u objektu

Srpski, English

Opremljenost

Pomoćni ležaj, restoran, tv, tv sala, internet, grejanje centralno, domaće životinje, primaju kućne ljubimce, otvoren bazen, sauna, teretana, roštilj.

U okolini

Biciklistička staza, pešačka staza, verski objekat, istorijski lokalitet.
1-krevetne 2-krevetne 3-krevetne Višekrevetne
Sobe sa zajedničkim kup. - 2 - -
Sobe sa kupatilom 1 2 - -
Apartmani - - - -

Ukupan broj ležaja: 0

Detalji lokacije

Kuća Čolovića, smeštena na padinama Rudnika, u selu Mala Vrbica, na putu od Stragara prema Kutlovu i Kragujevcu, u Šumadiji srcu Srbije, centralno locirana u krugu velikog imanja od blizu 150 hektara, nekadašnje braće Čolović, podseća na pravu “hacijendu”, na vremeplov srpske istorije.
Specijalno organizovani programi prema posebnim zahtevima i dogovorima namenjenim specifičnim ciljnim grupama. Samo po najavi i dogovoru.
Razgledanje grada, poseta manastirima i otvorenoj farmi Ergela Vasiljević.

Kontakt

Izvršite upit za smeštaj u ovom objektu.

Pokrovitelji